Sałatka z burakiem i pistacjami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak, pistacje, młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą, miodem i octem jabłkowym. Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety, pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie. Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna na wyjątkowe spotkania ale nie tylko. Sałatka z burakamiem i pistacjami jest oszałamiająco pyszna i bardzo zdrowa.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g buraków
– 1 opakowanie młodych listków
– 150 g pistacji
– 1 opakowanie sera feta
Sos:
– 1/3 szklanki oliwy z awokado
– sól, pieprz
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki octu jabłkowego
Buraki myjemy polewamy olejem, przyprawiamy solą. Zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone buraki wyciągamy z folii i zostawiamy do ostygnięcia.
Pistacje obieramy i prażymy na suchej patelni.
Ser feta i buraki kroimy w kostkę.
Młode listki, buraki, ser feta i pistacje wkładamy do miski. Mieszamy.
W małej miseczce mieszamy oliwę z awokado, musztardę, ocet jabłkowy, sól, pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Ta sałatka z burakami, zieleniną i pistacjami jest dokładnie tym czego potrzebujemy. Pyszna sałatka jest obfita, świeża i wiosenna co jest idealnym lekkim posiłkiem na ciepłe i słoneczne dni. Młode liski idealnie komponują się z czerwienią buraka i białym serem feta. Sałatkę możemy podawać jako dodatek lub cieszyć się nią jako samodzielny, lekki posiłek. Ten przepis na sałatkę warto mieć pod ręką, ponieważ jest łatwa do wykonania i idealna do serwowania gościom, którzy pomyślą , że jesteśmy szefam kuchni. Jest to zdrowa, aromatyczna sałatka!