Sałatka z cukinii i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z cukinii i awokado. Pyszna, odświeżająca i super prosta sałatka z cukinii i awokado. Ta sałatka zmieniła mój sposób patrzenia na surową cukinię. Przeważnie wykonywałam z niej pizzerinki, pasztet, dodawałam ją do chleba, tym razem wykorzystałam surową cukinię w sałatce. Efekt jest oszałamiający, smakuje wyśmienicie. Sprawdźcie sami.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 cukinie
– 1 awokado
– sok z limonki
– 2 łyżki jogurtu
– szczypiorek
– sól, pieprz
– 4 ząbki czosnku
– ½ czerwonej cebuli
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i mieszamy je ze sobą.
Awokado miażdżymy za pomocą widelca i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól, pieprz i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i na wierz posypujemy szczypiorkiem. Sałatka gotowa.
Pełna warzyw, witamin i składników mineralnych. Fantastycznie się sprawdzi na kolację lub jako dodatek do dania głównego.