Sałatka z cukinii i kiełków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z cukinii i kiełków, bardzo kolorowa, smaczna i zdrowa. Właśnie taka jest sałatka z cukinii i kiełków. Cukinia doskonale smakuje w postaci smażonej, grillowanej bądź surowej. Idealnie nadaje się do sałatek.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasic organizm.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
– 2 cukinie
– 1 papryka czerwona
– Kiełki mieszane
– 2 łyżki sezamu
– 2 łyżki pestek dyni
– 3 ząbki czosnku
– 5 listków świeżej bazylii
– 6 listków sałaty
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy posiekany czosnek i lekko go podsmażamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Na drugiej patelni smażymy cukinię pokrojoną w krążki oraz paprykę pokrojoną w słupki. Podsmażamy do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy kawałeczki sałaty, kiełki, ostudzony czosnek i warzywa. Dodajemy teraz podsmażony sezam i pestki dyni. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe.
Pyszna sałatka z cukinii i kiełków.
DUŻO WITAMINEK!