Sałatka z czerwonej kapusty z brokułem i ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z czerwonej kapusty z brokułem i ciecierzycą. Niesamowity przepis na lekką, chrupiącą i doskonale orzeźwiającą sałatkę z czerwonej kapusty. Wspaniale się sprawdzi jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Uwielbiam warzywa i mogłabym się nimi zajadać bez końca, ale ta sałatka jest najwspanialsza, łączy w sobie tyle składników, które jednocześnie dają naszemu organizmowi bombę witaminową.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Kapusta czerwona jest połączeniom warzyw kapustowatych z warzywami o kolorze czerwonym. Jest warzywem niskokalorycznym więc powinny sięgnąć po nią osoby na diecie. Jest pełna antyoksydantów. Warzywo to pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga w walce z anemią, zwalcza wolne rodniki i wspiera wchłanianie witamin. Leczy obrzęki. Sok z kapusty jest świetnym lekarstwem na wrzody żołądka. Kompresy z liści kapusty są super na bóle stawów. Redukuje poziom złego cholesterolu. W czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc warto często po nią sięgać. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne występujące w kapuście to: potas, cynk, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo, wapń, fluor. W jej składzie znajdziemy również kwas pantotenowy, cholinę, betainę i dużo błonnika.
Składanki jakie będą nam potrzebne:
– ½ główki kapusty czerwonej
– 1 puszka ciecierzycy
– 10 łyżek ziaren słonecznika
– ½ brokuła
– 5 łyżek śmietany
– sok z ½ cytryny
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– sól, pieprz
-3 łyżki oleju słonecznikowego
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze przez 5 minut, ziarna słonecznik podsmażamy na suchej patelni.
Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę siekamy drobno, skrapiamy ją sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i ugniatamy kapustę. Odstawiamy ją na ok 1 godzinę.
Następnie dodajemy prażony słonecznik, brokuła, startą marchewkę i jabłko. Ciecierzycę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy olej i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sałatka gotowa.
Zieleń brokuła wspaniale się prezentuję z purpurowym kolorem kapusty. Całość umieszczamy misce i podziwiamy jej barwy… Smacznego!