Sałatka z czerwonej kapusty z mandarynkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z czerwonej kapusty z mandarynkami. Proste sałatki są idealnym dodatkiem do codziennej diety! Sałatka z czerwonej kapusty z mandarynkami i orzechami nerkowca z dodatkiem szczypiorku jest pełna smaku i składników odżywczych. W rzeczywistości jest to idealna sałatka na każdą okazję i świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu. Ta sałatka idealnie komponuje się z grillem. Jest lekka, chrupiąca i pyszna!
Kapusta czerwona jest połączeniom warzyw kapustowatych z warzywami o kolorze czerwonym. Jest warzywem niskokalorycznym więc powinny sięgnąć po nią osoby na diecie. Jest pełna antyoksydantów. Warzywo to pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga w walce z anemią, zwalcza wolne rodniki i wspiera wchłanianie witamin. Leczy obrzęki. Sok z kapusty jest świetnym lekarstwem na wrzody żołądka. Kompresy z liści kapusty są super na bóle stawów. Redukuje poziom złego cholesterolu. W czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc warto często po nią sięgać. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne występujące w kapuście to: potas, cynk, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo, wapń, fluor. W jej składzie znajdziemy również kwas pantotenowy, cholinę, betainę i dużo błonnika.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 mandarynki
– 200 g kapusty czerwonej
– pęczek szczypiorku
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 3 łyżki oleju z awokado
– 2 łyżki octu balsamiczny
– ¾ szklanki orzeszków nerkowca
– sól
– 1 łyżka cukru trzcinowego
Kapustę kroimy drobno, mandarynki obieramy i dzielimy na cząsteczki, szczypiorek siekamy, orzechy prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy olej z awokado, ocet jabłkowy i balsamiczny oraz cukier i sól. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Chrupiąca i lekka sałatka z mandarynkami, kapustą czarowną i orzechami nerkowca to wspaniały dodatek do naszej diety. Sałatka długo pozostaje świeża i nie traci swych wartości odżywczych i estetycznych. Nie potrafię wskazać jednego elementu, który sprawia, że ta sałatka jest tak smaczna i skandalicznie uzależniająca. Zachowajmy zdrowie dzięki tej witaminowej sałatce z czerwonej kapusty!