Sałatka z dynią, cukinią i kaszą kuskus.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z dynią, cukinią i kaszą kuskus. Każdy z nas lubi łatwe, aromatyczne, szybkie przepisy. Osobiście preferuje dania, które nie wymagają gotowania godzinami. Wiele osób sądzi, że im danie bardziej skomplikowane tym jest smaczniejsze. Jednak ja twierdzę, że im danie prostsze, tym smaczniejsze i zdrowsze! Do sałatki użyjemy sezonowych, świeżych warzyw i połączymy to z kuskusem. Ta sałatka jest przepyszna! Nie ma wątpliwości!
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Kasza kuskus jest lekkostrawna i nadaje się do dań obiadowych, do deserów czy sałatek. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut. Witaminy występujące w kaszy kuskus to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Minerały jaki znajdziemy w kaszy to: mangan, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez, miedź. Kasza kuskus zawiera dużo białka oraz błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 600 g dyni
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 opakowanie szparagów
– 1 mała cukinia
– ½ szklanki kaszy kuskus
– 4 łyżki oliwy
– ½ słoika oliwek czarnych
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– sól, pieprz
– sok z limonki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę, paprykę, cukinię, dynię kroimy w kostkę, szparagi przecinamy na połówki. Warzywa przekładamy do miski przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, równomiernie rozkładamy i pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut.
Orzechy podsmażamy na suchej patelni.
Upieczone warzywa przekładamy do miski, dodajemy prażone orzechy i kaszę kuskus. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z limonki. Mieszamy dokładnie. Sałatka gotowa.
Piękna, kolorowa, delikatna w smaku. Idealna sałatka na jesienne, wspaniałe wieczory. Poświęcając kilka chwil na przygotowanie składników, otrzymamy zdrowy i smaczny posiłek dla całej rodziny.