Sałatka z dynią, serem feta i kaszą quinoa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z dynią, serem feta i kaszą quinoa. Sałatka pełna pysznych i zdrowych składników. Pieczona dynia jest słodka i soczysta, ser feta dodaje słonej kremowości, pestki dyni dodają chrupkości, granat dodaje lekkiego orzeźwienia, komosa ryżowa wzbogaca sałatkę o dodatkowe wartości odżywcze. Sałatka ubrana w lekki dressing z chili i czosnku i to nadaje sałatce wyraźnego charakteru. To naprawdę magiczne połączenie smaków. Chrupiąca, kremowa, pikantna, słodka i pełna wartości odżywczych. Jest to idealna sałatka jeśli szukamy wygodnego i smacznego jedzenia i jednocześnie pozostajemy na dobrej drodze zdrowego odżywiania się! Ta sałatka jest obfita i smaczna sama w sobie! Sałatka jest pełna jesiennych smaków ale bez poczucia winy!
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g dyni piżmowej po obraniu ze skórki
– 1 opakowanie sera feta
– 1 cebula
– ¾ szklanki komosy ryżowej
– garść pestek dyni
– garść pestek granatu
– 6 łyżek oleju z awokado
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka chili
– natka pietruszki
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i ½ łyżeczki chili. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Dynię przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Komosę ryżowa gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do miseczki wlewamy olej z awokado, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz pozostałą część chili. Mieszamy.
Do miski wsypujemy ostudzona dynię i komosę ryżowa dodajemy pestki granatu i dyni oraz ser feta i cebulkę pokrojone w kostkę na koniec wsypujemy natkę pietruszki. Zawartość miski mieszamy i polewamy dressingiem z przyprawami.
Sałatka z pieczoną dynią, komosą ryżową, pestkami dyni, serem feta, granatem, czosnkiem i natka pietruszki to zdrowa i pożywna sałatka, która stanowi fantastyczny dodatek lub nawet samodzielny posiłek. Dodatek chili nadaje sałatce delikatnej ostrości. Świetny prowiant na przekąskę lub kolację. Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem.