Sałatka z fasolą i ogórkiem kiszonym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z fasolą i ogórkiem kiszonym. Ta sałatka z ogórków kiszonych i białej oraz czerwonej fasoli, z dodatkiem czosnku i majonezu. Sałatka jest łatwa do przygotowania, pełna smaku i idealnie nadaje się na szybki poczęstunek lub przystawkę. Ten przepis na sałatkę jest bardzo prosty, z mała ilością składników i szybki w przygotowaniu. Chrupiący ogórek, kremowa biała i czerwona fasola, z dużą ilością aromatycznego czosnku. Poważnie, ta sałatka jest przepyszna!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka białej fasoli
– 7 ogórków kiszonych
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka majonezu
– sól, pieprz
Fasolę opłukaj pod bieżącą wodą. Przełóż do miski.
Czosnek posiekaj.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki przełóż do miski.
Dodaj majonez oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
Gotowe.
Nie ma nic lepszego niż prosty przepis na szybką i pełną smaku sałatkę. Ta sałatka z białej i czerwonej fasoli oraz ogórkiem i czosnkiem jest właśnie taka! Wykonaj tą zdrową sałatkę już dziś, jej wykonanie zajmie mniej niż 15 minut. Ta sałatka może być podawana zaraz po przygotowaniu, ale także wspaniale smakuje następnego dnia, gdy składniki sałatki przejdą sobą. Jest to sałatka, która znakomicie się sprawdzi na pikniki, grille a także jako lekki posiłek w ciągu dnia.