Sałatka z jajkiem i paluszkami krabowymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkiem i paluszkami krabowymi. Ta sałatka z jajkiem, paluszkami krabowymi, szparagami, groszkiem jest świeża i aromatyczna. Nigdy byśmy się nie spodziewali, że sałatka z jajkiem i paluszkami krabowymi będzie tak wspaniale smakować. Chrupiące szparagi, miękkie jajka, pyszne paluszki krabowe i słodziutki groszek – całość tworzy pyszne połączenie. Sałatka jest idealną propozycją na Wielkanoc a także na powszedni dzień.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 8 jajek
– 200 g groszku cukrowego
– 200 g szparagów
– 1 opakowanie paluszków krabowych
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
Jajka gotujemy na twardo.
Od szparagów odcinamy końcówki.
Groszek cukrowy i szparagi gotujemy na parze przez 10 minut.
Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki, paluszki krabowe kroimy na pół, szparagi i groszek cukrowy także kroimy na mniejsze części. Składniki przekładamy do miski, dodajemy musztardę, jogurt grecki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Sałatka gotowa.
Sekretem tej sałatki z jajkami i szparagami oraz groszkiem jest połączenie składników. Tą sałatkę pokocha każdy i będzie często gościła na naszym stole, ponieważ jest tak pyszna i łatwa do wykonania. Sałatka jest bardzo sycąca i apetyczna, różnorodność kolorów tylko zachęca by się nią zajadać. Składniki sałatki harmonijnie się łączą i doskonale uzupełniają. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się na przyjęcia, święta i dni powszednie.