Sałatka z jajkiem i rzodkiewką.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Ta pyszna sałatka z jajkiem, kiełkami, rzodkiewką i ogórkiem z dodatkiem kremowego sosu jest idealna dla osób preferujących dania niskoweglowodanowe, keto i osób unikających glutenu. Sałatka możne być podawana jako dodatek do dania głównego, ale także jest wystarczająco sycąca jako samodzielne danie. Propozycja sałatki znakomicie się sprawdzi na Wielkanoc, gdzie jajka są przewodnim składnikiem. Cieszmy się tą sałatką na święta i na co dzień.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 5 jajek
– 2 pęczki rzodkiewki
– 1 długi ogórek
– kiełki do dekoracji
Sos:
– 100 g jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Ogórka obierz.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój je w kostkę.
Rzodkiewkę i ogórka pokrój w małą kostkę.
Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj sos na bazie jogurtu. Wymieszaj.
Sałatkę przełóż do salaterek i udekoruj kiełkami.
Masz dosyć zwykłych sałatek? Ta sałatka z ogórkiem, kiełkami, rzodkiewką i jajkiem jest pyszną kombinacją składników, które wynoszą sałatkę ponad wymiar. Chrupiący ogórek, rzodkiew i jajko, które nadają sałatce pysznego smaku, kiełki, które dostarczają minerałów. Sałatka, która pachnie wiosną i latem. Lista składników sałatki jest krótka, a wykonanie banalnie proste, nawet na Wielkanoc ta sałatka się sprawdza znakomicie.