Sałatka z jajkiem i ziemniakami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkiem i ziemniakami. Jest to prosty i łatwy przepis na sałatkę z jajkiem, ziemniakami, rzodkiewką, szczypiorkiem i cebulą, a całość polana jest pysznym sosem z jogurtu greckiego i musztardy. Jest to idealna sałatka dla osób, które poszukują innych i jednocześnie smacznych smaków. Sałatka może być podawana jako samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego. Bez dwóch zdań ta sałatka będzie HITEM w każdym domu.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g małych ziemniaków
– 6 jajek
– 150 g rzodkiewki
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek szczypiorku
Sos:
– 100 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Jajka gotujemy na twardo.
Rzodkiewkę i cebulę kroimy w pół krążki. Ziemniaki i jajka kroimy w grubą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pokrojone składniki wkładamy do miski. Mieszamy.
W miseczce mieszamy jogurt grecki, musztardę, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy składniki na sałatkę. Mieszamy i podajemy.
Ta sałatka z rzodkiewką, jajkiem, ziemniakami i kremowym dressingiem to pyszne połączenie składników. Rzodkiew i jajka tworzą cudowną kompozycję a dodatek ziemianka i szczypiorku czynią tą sałatkę bardziej wartościową i smaczniejszą. Sos na bazie jogurtu greckiego jest lżejszą alternatywa dla majonezu, a rzodkiewki i cebula zapewniają cudowną chrupkość sałatce. Sałatka, która syci na długo. Lista składników tej sałatki jest krótka, a wykonanie bardzo proste. Cieszmy się tą sałatką przez cały rok.