Sałatka z jajkiem z ciecierzycą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkiem z ciecierzycą. Dzisiejszy przepis jest na przepyszną sałatkę z jajkiem, ciecierzycą i selerem. Sałatka ta jest sałatką wegetariańską, warto od czasu do czasu zjeść bezmięsny posiłek, czy to w formie sałatki czy obiadu. Świeża, zdrowa, szybka, łatwa w przygotowaniu, smaczna… sałatka z jajkiem, papryką, ogórkiem i ciecierzycą, polana sosem musztardowym. Ta sałatka jest wegetariańska, bez glutenu i bez nabiału.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– 5 jajek
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ ogórka
– 2 łodygi selera
– ½ pęczka szczypiorku z cebulką
– 1 czerwona papryka
Sos do sałatki:
– 5 łyżek musztardy
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– sok z ½ limonki
– 6 łyżek oleju z awokado
Jajka gotujemy na twardo.
Soczewicę odcedzamy i opłukujemy. Następnie wsypujemy do miski. Szczypiorek, natkę pietruszki siekamy, ogórka i paprykę kroimy w kostkę, selera kroimy w paski, ugotowane jajka kroimy w plasterki. Zawartość miski mieszamy.
Teraz robimy sos. Do miseczki wlewamy olej z awokado dodajemy musztardę, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Pyszna i zdrowa sałatka z jajkami z dodatkiem świeżych i chrupiących warzyw. Sałatka ta jest idealna jako samodzielny, lekki posiłek.