Sałatka z kalafiorem i żurawiną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kalafiorem i żurawiną. Chrupiący kalafior, suszona żurawina, soczyste jabłka polane kremowym sosem na bazie jogurtu. Satysfakcjonująca sałatka z wieloma wartościami odżywczymi. Szaloną rzeczą jest to, że ta sałatka ma zaledwie kilka składników i jest nieziemsko pyszna. Więc jeśli przygotowujemy się do obiadu to nie możemy zapomnieć o warzywach a najlepiej zrobić z nich sałatkę, a sałatka z kalafiora i żurawiny będzie idealnym dodatkiem do dania głównego! Na drugi dzień ta sałatka jest chyba jeszcze smaczniejsza!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 100 g suszonej żurawiny
– 1 pęczek szczypiorku
– 2 czerwone jabłka
– 100 g orzechów pekan
– 5 łyżek jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 2 łyżki soku z cytryny
– olej
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wkładamy go do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy troszkę oleju. Mieszamy dokładnie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy kalafiora przez 30 minut. Po 15 minutach przekręcamy różyczki na drugą stronę by się nie przypaliły.
Do miski dodajemy posiekane orzechy, wsypujemy żurawinę, dodajemy upieczony kalafior, pokrojone jabłka w kostkę. Dodajemy jogurt grecki i sok z cytry. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Smaczna i bardzo zdrowa sałatka. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, chociaż na święta i imprezy okolicznościowe także będzie nadawała się znakomicie. Więc moi Drodzy robimy listę zakupów i bierzemy się do wykonania tej smacznej sałatki.