Sałatka z kaszą bulgur i fasolą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kaszą bulgur i fasolą. Pyszna sałatka ze świeżymi ziołami, posiekanymi warzywami i pyszną kaszą bulgur. Sałatka bez dodatku mięsa, która syci doskonale i znakomicie się sprawdza na wynos. Tą sałatkę wykonamy bardzo szybko, jedynym składnikiem jaki trzeba ugotować to kaszę bulgur, pozostałe składniki wystarczy posiekać i umieścić w misce i całość dokładnie wymieszać i w tak oto prosty i szybki sposób możemy się cieszyć znakomitą sałatką z kaszą, fasolą, papryką, natką pietruszki, serem mozzarella i cebulą. Satysfakcjonujący posiłek.
Kasza bulgur jest to rodzaj kaszy wytwarzany z pszenicy durum. Na Bliskim Wschodzie jest jednym z głównych składników odżywczych, nic dziwnego, ponieważ jest bogata w substancje, które uspokajają nerwy, poprawiają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę układu trawiennego. Kasza ta jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się, bo daje długie uczucie sytości. Wskazana jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren, więc jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy bulgur to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 woreczek kaszy bulgur
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– 50 g startego sera mozzarella
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
– oliwa oliwek
– 1 puszka białej fasoli
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Białą fasolę odsączamy i opłukujemy zimną wodą, odstawiamy by woda odciekła.
Natkę siekamy.
Paprykę, cebulę, natkę pietruszki, starty ser mozzarella, fasolę, kaszę bulgur wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Wykonajmy tą smaczną i obfitą sałatkę już dziś i cieszmy się jej smakiem w pracy, na kolację lub w formie przekąski. Jest to super łatwa sałatka o niepowtarzalnym smaku i połączeniu składników. Pyszna sałatka, która może być ulubioną sałatką na każdy dzień tygodnia. Jest ona wypełniona kaszą bulgur, która jest bardzo sycąca i zdrowa. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem, poza tym sałatka jest pełna świeżych smaków. Znakomita sałatka, która jest zdrowa i pożywna i nasyci nas na wiele godzin!