Sałatka z kaszą bulgur i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami. Jeśli nie jesteśmy zaznajomieni z kaszą bulgur, to jest to ziarno z Bliskiego Wschodu o orzechowym smaku. Kasza bulgur jest pyszna, zdrowa – zawiera dużo błonnika i białka. Sałatka z kaszą bulgur i warzywami okaże się ulubioną sałatką dla całej rodziny. Ta sałatka jest sycąca, zdrowa i bardzo smaczna, wypełniona jest papryką, ogórkiem, cebulą, natką pietruszki, pomidorami i oczywiście kaszą bulgur. Jest to wegańska wersja sałatki, ale oczywiści możemy dodać do niej mięso. Jest to sałatka pełna świeżych smaków.
Kasza bulgur jest to rodzaj kaszy wytwarzany z pszenicy durum. Na Bliskim Wschodzie jest jednym z głównych składników odżywczych, nic dziwnego, ponieważ jest bogata w substancje, które uspokajają nerwy, poprawiają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę układu trawiennego. Kasza ta jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się, bo daje długie uczucie sytości. Wskazana jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren, więc jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy bulgur to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 woreczek kaszy bulgur
– 1 czerwona papryka
– ½ ogórka
– 1 czerwona cebula
– 4 pomidory
– ½ szklanki natki pietruszki
– sól, pieprz
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półplasterki.
Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Sałatka gotowa.
Ta obfita i sycąca sałatka z kaszą bulgur i warzywami jest idealna jako samodzielny, lekki posiłek ale także znakomicie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego. Sałatka do przygotowania wymaga niewielu składników, które są z łatwością dostępne. Jest to przepis pełen zdrowych i świeżych warzyw, które warto wprowadzić do diety.