Sałatka z kaszą gryczaną i fasolką szparagową.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kaszą gryczaną i fasolką szparagową. Ten przepis na sałatkę jest dla każdego kto kocha kaszę gryczaną, czosnek, fasolkę, mozzarellę, paprykę, natkę i cebulę. Dodatek kaszy gryczanej wnosi do sałatki dużą dawkę ziemistości. Ponadto kasza jest bogata w błonnik i dobre białko, więc ta sałatka może nam posłużyć jako samodzielny posiłek na śniadanie lub kolację. Warto zrobić sałatkę z kaszą gryczaną i fasolką szparagową! Najlepsza sałatka!
Kasza gryczana jest bardzo popularna w Polsce i bardzo się z tego cieszę, ponieważ kasza jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm. Zalecana jest dla osób, które borykają się z zaparciami, zaburzeniami pracy jelit. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące na anemię i kobiety z obfitymi miesiączkami. Wspomaga układ nerwowy. Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Wzmacnia kości i dodaje energii. Wspomaga odchudzanie. Kasza nie zawiera glutenu dlatego jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię. Witaminy jakie występują w kaszy gryczanej to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, P, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kaszy to: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, żelazo, miedź, kobalt, bor, jod, nikiel, sód. Zawiera bardzo dużo błonnika i białka.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 woreczek kaszy gryczanej
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula czerwona
– 1 opakowanie kulek mozzarella
– natka pietruszki
– 1 żółtą papryka
– 100 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
– sól, pieprz
– 10 łyżek oleju z awokado
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Fasolkę gotujemy na parze do miękkości.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, kulki mozzarelli odcedzamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, solą i pieprzem i polewamy olejem z awokado. Mieszamy. Podajemy.
Szybka i smaczna sałatka.
Sałatka z kaszą, mozzarellą i warzywami jest super kolorowa i przyjemna dla oka. Ta sałatka jest pyszna, satysfakcjonująca, bezglutenowa i idealna na lunch, śniadanie lub kolację. Sałatka z kaszą i fasolką jest pyszna o każdej porze roku. Chrupiące warzywa, ziemista kasza gryczana tworzą pyszną całość. Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i cieszmy się jej smakiem codziennie!