Sałatka z kaszą quinoa i ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kaszą quinoa i ciecierzycą. Ta sałatka jest idealna na lato, ponieważ jest orzeźwiająca, pyszna i lekka. Sałatka ta jest bardzo prosta w wykonaniu i nadaje się na przekąskę, na lunch, możemy ją zapakować w pojemniczek i w pracy bądź na zakupach mamy przy sobie zdrową i smaczną sałatkę. Jest idealna dla każdej osoby, która dba o zdrową i smaczną dietę jednocześnie.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cukinia
– kilka pomidorów
– 1 puszka ciecierzycy
– ser feta
– sól, pieprz
– kilka listków świeżej bazylii
– 2 łyżki świeżego koperku
– 1 szklanka kaszy quinoa
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cukinię kroimy w większa kostkę i podsmażamy do momentu aż zmięknie.
Ser feta kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory kroimy w ćwiartki, ciecierzycę odsączamy, koperek, bazylię siekamy drobno i wszystko przekładamy do miski. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę quinoa oraz podsmażona cukinię. Dokładnie mieszamy. Czosnek kroimy drobno i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy.
Sałatka jest smaczna i zdrowa, bardzo dobrze się sprawdzi jako lekka kolacja lub dodatek do głównego dania.
ZDROWA SAŁATKA Z KASZĄ QUINOA I CIECIERZYCĄ!