Sałatka z kaszą quinoa, pistacjami i ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kaszą quinoa, pistacjami i ciecierzycą. Kolory tej sałatki z komosą ryżową, papryką, pistacjami, ciecierzycą, żurawiną, pietruszką dodadzą świątecznego akcentu do świątecznego posiłku. Tą pyszną sałatkę z komosy ryżowej i ciecierzycy wykonamy w kilka minut. Pistacje i papryka nadają jej cudownej chrupkości i koloru. Kolejnym atutem tej sałatki jest to, że jest bezglutenowa i wegańska. Sałatka z kaszą quinoa jest szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się dla osób zabieganych i dbających o zdrową dietę. Idealna sałatka na Święta Bożego Narodzenia i inne okazje.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka kaszy quinoa
– ¾ szklanki niesolonych pistacji
– 1 czerwona cebula
– pęczek natki pietruszki
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka żurawiny
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Kasze quinoa gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pistacje obieramy z łupki i za pomocą tłuczka rozgniatamy je na małe kawałki.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i opłukujemy pod zimną wodą.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Nasza sałatka gotowa.
Dietetycy uwielbiają komosę ryżową ze względu na niski indeks glikemiczny. Takie dania jak to wzmacnia ideę, że zdrowe jedzenie powinno zawierać dużo smaku. Natka pietruszki, orzechy, warzywa sprawiają, że wszystko w tej sałatce jest interesujące.