Sałatka z krewetkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z krewetkami. Ta sałatka z krewetkami jest idealnie klasyczna i nadaje się na różnego rodzaju imprezy, święta, spotkania rodzinne a także lekkie kolacje. Ta propozycja na sałatkę jest wzbogacona o miks sałat, pomidory, oliwki, pestki słonecznika, jajka i polana jest pysznym dressingiem. Jest to prosta i bardzo aromatyczna sałatka z krewetkami i znakomicie się sprawdzi na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Idealna kwintesencja smaku.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Składniki jakie będą potrzebne:
– 200 g krewetek
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie miksu sałat
– 2 garście ziaren słonecznika
– 2 jajka
– 2 pomidory
– 100 g czarnych oliwek
– olej
– sól, pieprz
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Jajka gotujemy na twardo.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy krewetki. Przyprawiamy je solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę. Oliwki kroimy na połówki a jajka na ćwiarteczki. Posypujemy całość podsmażonym słonecznikiem i dodajemy usmażone krewetki.
W osobnej miseczce łączymy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Przyprawiamy do smaku. Dressingiem polewamy sałatkę. Mieszamy i podajemy.
Delikatne krewetki, świeże warzywa, chrupiący słonecznik i kremowe jajeczko cóż za pyszne połączenia składników, które tworzą sałatkę pełną witamin i minerałów. Pyszny sposób by delektować się krewetkami i warzywami. Poza tym możemy przygotować tą sałatkę bardzo szybko. To łatwy i zdrowy posiłek!