Sałatka z kurczakiem i młodymi listkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z kurczakiem i młodymi listkami. Od dziś wprowadźmy zielone sałatki na poziom lekkiego i smacznego posiłku i dodajemy do sałatki pierś z kurczaka a także świeże warzywa. Tak to prawda, że od tej pory nie zjemy nudnej sałatki, ponieważ pomidory, papryka, młode listki oraz pierś z kurczaka w pysznej marynacie przenosi sałatkę na wyższy poziom kulinarny. Ta prosta i jednocześnie pyszna sałatka okazuje się idealny rozwiązaniem na zdrową przekąskę lub lekką kolację. Wysoki poziom wartości odżywczych sprawi, że będziemy jej chcieli więcej i więcej, a piękny kolor zachęca tylko do jedzenia.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 małe piersi z kurczaka
– 1 papryka
– 6 pomidorków
– 1 opakowanie młodych listków
Marynata:
– 5 łyżek oleju
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżka kurkumy
– sól, pieprz
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka chili
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
W miseczce łączymy składniki na marynatę, czyli: olej, musztardę, sól, pieprz, kurkumę. Mieszamy i obtaczamy mięso. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
Piekarnik nastawiam na 180°C i pieczemy pierś z kurczaka przez 25 – 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w plasterki.
Młode listki botwinki, szpinaku i rukoli myjemy i wkładamy do miski, pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, przekładamy do miski, paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Na koniec wkładamy kurczaka i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem papryki i pomidorów, towarzystwie młodych, zielonych listków stanowi lekki i zrównoważony posiłek w domu jak i na wynos. Ta lekka sałatka jest bliska ideału i dlatego powinniśmy ją wprowadzić do swojego menu. Oto smakowita sałatka z kurczakiem i młodymi listkami, która jest daleka od ciężkich dań. To jest idealna sałatka na każdy dzień tygodnia!