Sałatka z makaronem i jajkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem i jajkiem. Jest to łatwy przepis na sałatkę z jajkami, makaronem, pieczarkami i groszkiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Ta sałatka z makaronem i jajkiem to prawdziwy raj! Pyszny, kremowy smak jajek w połączeniu z pieczarkami i groszkiem tworzy pyszną sałatkę na Wielkanoc oraz spotkania z przyjaciółmi. Idealna sałatka dla miłośników jajek i makaronu. Sałatka jest kolorowa i pełna smaku.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g makaronu kolanka
– 6 jajek
– 100 g groszku mrożonego
– pęczek dymki
– 300 g pieczarek
– 150 g jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– olej
Jajka gotujemy na twardo.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Mrożony groszek gotujemy na parze przez 15 minut.
Jajka obieramy i kroimy na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy usmażone pieczarki, ugotowany groszek i makaron. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
Jogurt grecki przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy go do sałatki. Mieszamy. Sałatka gotowa.
Niezależnie od tego czy potrzebujemy sałatki na święta czy do pracy, sałatka z makaronem i jajkiem to klasyczny wybór Ten przepis składa się z jajek ugotowanych na twardo, pieczarek, groszku, makaronu i całość przepysznie doprawiona jogurtem greckim. Sałatka jest łatwa do zrobienia i idealna o każdej porze roku. Ta sałatka to hit!