Sałatka z makaronem i tuńczykiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem i tuńczykiem.
Nie wiem jak dla Ciebie, ale mnie ciepła wiosna inspiruje do przygotowania sałatki z makaronem! Ta propozycja na sałatkę z makaronem, w wersji bezglutenowej i tuńczykiem to klasyka! Jest to łatwa, szybka i smaczna. To propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Sałatka świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich, a także możesz ją śmiało zabrać ze sobą do pracy. Moje dzieci uwielbiają sałatki z makaronem. To cudowne uczucie, kiedy wiesz, że dajesz swoim najbliższym to co najlepsze. Makaron z prostym składem, tuńczyk pełen białka, papryka zawiera dużo witaminy C.
Makaron Sanletti to element zdrowej, zróżnicowanej, nowoczesnej oraz zbilansowanej diety. Bezglutenowe makarony to podstawa szybkich i smacznych dań. Są znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i świetnie się sprawdzą w formie obiadu. Makarony te charakteryzują się prostym składem i są idealne dla osób nietolerujących glutenu, z alergiami pokarmowymi lub chorujących na celiakię. Są znakomite dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jedno opakowanie jest idealne dla czteroosobowej rodziny. Makarony są dostępne w czterech rodzajach: kolanka, spaghetti, świderki i penne. Każdy z nas znajdzie swój ulubiony rodzaj.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1-2 razy w tygodniu.
Składniki jakie są potrzebne:
– 200 g makaronu
– 1 czerwona papryka
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 1 puszka groszku
– 1 czerwona cebula
Sos:
– sól, pieprz
– 3 łyżki soku z cytryny
– 100 ml jogurtu naturalnego
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Tuńczyka i groszek odcedź.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, jogurt, sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę.
Stwórz własną, smaczną i zdrową sałatkę. To proste danie jest wykonane z pożywnych składników i smakuje wręcz pysznie. Powiem Ci, że sałatki nie muszą być nudne! Często sałatki kojarzą nam się z dużą ilością majonezu i z małą ilością pożywnych składników. Dziś pokaże Ci jak zrobić smaczną sałatkę ze zdrowych i łatwo dostępnych składników. Makaron i tuńczyk – sałatka przepełniona smakiem, ta miska dobroci jest wypełniona bezglutenowym makaronem, tuńczykiem, cebulą, groszkiem i papryką. Jest szybka, łatwa i absolutnie pyszna. Ciesz się jej smakiem!
Post sponsorowany