Sałatka z makaronem, selerem i jajkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem, selerem i jajkiem. Niezależnie od tego czy szykujemy sałatkę na imprezę, przekąskę, grilla czy po prostu chcemy zrobić dla siebie sałatkę bo mamy na nią ochotę. Sałatka z makaronem to klasyk. W skład tej sałatki z makaronem wchodzi jajko na twardo, seler naciowy, marchewka, papryka i cebula a całość wykończona jest prostym sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem musztardy i miodu. Ta sałatka jest dość łatwa do zrobienia i zdecydowanie przyjemna do jedzenia.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki makaronu
– 2 łodygi selera
– 2 marchewki
– 3 jajka
– 1 papryka zielona
– 1 czerwona cebula
Sos do sałatki:
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Jogurt grecki, musztardę, miód, sól i pieprz umieszczamy w miseczce i mieszamy by dobrze połączyć składniki.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, selera kroimy w drobno. Ugotowane jajka kroimy w kostkę, dodajemy ugotowany makaron. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem jogurtowy. Dokładnie mieszamy.
Smaczna i szybka sałatka, która znika w mgnieniu oka. Pamiętajmy aby przechowywać ją w lodówce by zachowała świeżość na dłużej i nie zepsuła się szybko.
Smacznego!