Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami. Sałatka z tuńczykiem i makaronem to klasyk wśród sałatek, jednak ta sałatka została urozmaicona poprzez dodanie do niej ogórka i papryki. Ogórek i papryka nadają sałatce z tuńczykiem delikatnego chrupnięcia oraz podnoszą jej walory smakowe. Kolorowa i smaczna sałatka z tuńczykiem i makaronem stanowi idealny posiłek. Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa do przygotowania.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 puszki tuńczyka
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 150 g makaronu
– 1 puszka kukurydzy
– 1 ogórek
Sos:
– 5 łyżek jogurtu greckiego
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 15 g szczypiorku
– sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy z zalewy.
Papryki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno.
Ugotowany makaron przekładamy do miski dodajemy ogórka i papryki. Mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy składniki potrzebne do wykonania sosu, czyli: jogurt grecki, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy zawartość miski. Mieszamy i podajemy.
Przepis na sałatkę z makaronem, tuńczykiem, ogórkiem, papryką, kukurydzą polaną pysznym sosem jogurtowo musztardowym stanowi smaczny i zdrowy posiłek. Sałatka z tuńczykiem idealna do zapakowania na wynos. Ta fantastyczna sałatka z makaronem jest idealna także na spotkania rodzinne lub na grilla.