Sałatka z mozzarellą, ogórkiem i pomidorami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z mozzarellą, ogórkiem i pomidorami. Ta świeża chrupiąca sałatka z ogórkiem, pomidorami, cebulą i serem mozzarella polana octem balsamicznym przypomina lato w środku zimy. Nie ma na świecie chyba nic lepszego niż łatwa sałatka do wykonania z ogólnie dostępnych składników. Ta sałatka jest niewiarygodnie prosta, tak pyszna i pasuje do dania głównego lub jako samodzielny lekki posiłek.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie kulek sera mozzarella
– 1 ogórek
– 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz
– 5 łyżek octu balsamicznego
Ogórka kroimy w plasterki, pomidorki na połówki a cebulę w kostkę. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy odsączone kulki mozzarelli.
Do garnka wlewamy ocet balsamiczny i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż zacznie gotować. Następnie zmniejszamy płomień i kontynuujemy podgrzewanie aż ocet będzie wystarczająco gęsty by pokryć łyżkę. Ściągamy z ognia i polewamy nim sałatkę.
Sałatka z mozzarelli, pomidorów i ogórka jest super łatwa do zrobienia, efektem końcowym jest pięknie kolorowa sałatka. Cieszmy się pięknymi kolorami sałatki.