Sałatka z paluszkami surimi.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z paluszkami surimi. Chrupiące, kremowe i aromatyczne połączenie paluszków surimi, ogórka, awokado, kukurydzy i cebuli oraz lekkiego sosu z jogurtu greckiego z dodatkiem soku z cytryny. Jest to wyśmienita sałatka, którą przygotujesz w 10 minut. To pyszna sałatka jest idealna na wynos, świetna jako przystawka i idealna na kolacje. Lekka, orzeźwiająca i pełna smaku i cudownie chrupiąca sałatka z paluszkami surimi.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie są potrzebne:
– 500 g paluszków surimi
– 1 puszka kukurydzy
– 1 długi ogórek
– 1 czerwona cebula
– 1 awokado
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok
Kukurydzę odcedź.
Ogórka, awokado i cebulę pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki do przygotowania sałatki umieść w misce, wymieszaj.
Dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie składniki. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
Sałatka gotowa.
Ta propozycja stanowi fantastyczną, letnią sałatkę, którą możesz przygotować wcześniej i podawać na zimno. Sałatka idealna na pikniki, grille i przyjęcia. Co jest najlepsze w tej sałatce? Przygotujesz ją w mgnieniu oka i potrzebujesz garstki składników, które dostaniesz z wielką łatwością w każdym sklepie. Znakomity sposób by delektować się cudownymi smakami. Pokochasz to proste połączenie.