Sałatka z pora. Chrupiąca i pyszna fit sałatka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z pora. Chrupiąca i pyszna fit sałatka. Ta wspaniała kompozycja smaku, która idealnie współgra ze sobą. Jej łagodny smak i chrupkość papryki i kapusty pekińskiej, coś wspaniałego. Spróbujcie sami! Nie pożałujecie!
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 por
– 1 czerwona papryka
– ½ kapusty pekińskiej
– 150 g chudej szynki
– 1 opakowanie sera mozzarella
– 1 mała puszka kukurydzy
– 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
– 2 łyżeczki majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– Sól, pieprz
Pora kroimy w cienkie paseczki. Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do pora. Paprykę, ser mozzarella i szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Wsypujemy odsączoną kukurydzę, na koniec dodajemy musztardę, majonez i jogurt. Przyprawiamy do smaku.
Mamy pyszną, zdrową i efektowną kolację.
Zachęcam do wykonania.
ZDROWA SAŁATKA Z PORA!