Sałatka z pora i jabłka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z pora i jabłka. Ach ten szlachetny por, często dodatek do danie a nie główny bohater. Jednak tym razem jest inaczej, przepis na sałatkę z pora, który uhonoruje jego wspaniały smak i uwydatni wszystkie jego zalety, z dodatkiem jabłka tworzy niezapomniany duet! Sałatka ta, to wspaniały dodatek do dania głównego i możemy ją wykonywać przez cały cały rok!
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 por
– 1 jabłko
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Pora myjemy i kroimy w paseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dwa składniki łączymy ze sobą w miseczce i przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jogurt grecki. Mieszamy i sałatka gotowa. Prawda, że szybko?
Pomimo swojej prostoty i małej ilości składników sałatka z pora jest wspaniała. Por ma przyjemny, pikantny smak cebuli, która idealnie komponuje się ze słodyczą jabłka.