Sałatka z quinoa, ciecierzycą i bazylią.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z quinoa, ciecierzycą i bazylią. Sałatka jest orzeźwiająca, lekka, pełna warzyw i wspaniałej komosy ryżowej. Plus to jest pyszne! Mięsożercy jak i wegetarianie ją pokochają! Zapakowane tu mamy dużo białka, błonnika, witamin, składników mineralnych, zdrowych tłuszczy. Poza tym zawsze dobrze jest mieć dostęp do zdrowej, wegetariańskiej sałatki! Opcja ta sprawdzi się na dużych spotkaniach rodzinnych.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Sałatka:
– ¾ szklanki kaszy quinoa
– 2 szklanki wody
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona papryka
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka białej fasoli
– ½ szklanki świeżej bazylii
– ½ szklanki czarnych oliwek
– 1 opakowanie sera feta
– 1 puszka ciecierzycy
– sól, pieprz
Sos do sałatki:
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 3 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki suszonej bazylii
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
Wodę gotujemy w garnku i wsypujemy kaszę quinoa, troszkę solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Następnie ściągamy ją z ognia i odstawiamy.
W międzyczasie paprykę, ser feta, czerwoną cebulę kroimy w kostkę, oliwki i pomidory na połówki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski. Świeże liście bazylii siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Białą fasolę i ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy przestudzoną kaszę quinoa. Mieszamy.
Teraz robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy suszoną bazylię, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Gotowym sosem polewamy sałatkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Nasza sałatka gotowa.
Wspaniała sałatka pełna białka, kaszy quinoa i warzyw. Wspaniale smakuje. Sałatka może służyć jako przystawką bądź danie główne. Potrawa ta jest super pożywna i smaczna.
Smacznego!