Sałatka z roszponką i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z roszponką i serem feta. O rety nie… pewnie, każdy pomyśli.. kolejna sałatka! Tak, to kolejny przepis na pyszną sałatkę. Drugi miesiąc roku, większość z nas ma noworoczne postanowienia, by troszkę zgubić zbędnych kilogramów, więc znakomitym sposobem jest wprowadzenie do diety więcej warzyw, tym samym sałatki są świetnym wyborem. Sałatki są niesamowite, sałatki są tak wszechstronne, że można jeść sałatki do końca życia i nigdy nie zjeść tej samej sałatki dwa razy. Pyszne połączenie ogórka, pomidora, roszponki, słonecznika, papryki i sera feta to magiczne połączenie.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Roszponka jest jedną z najdelikatniejszych sałat. Roszponka jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem i chorobami układu krążenia. Zawiera także luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Roszponka obniża poziom cholesterolu, obniża LDL a także podnosi HDL. Roszponka jest bogata w beta-karoten, który ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem się. Wspiera funkcjonowanie wzroku. Pozytywnie wpływa na trawienie. Pomaga przy zaparciach. Witaminy jakie znajdziemy w roszponce to: A, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, fosfor.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g roszponki
– 1 opakowanie sera feta
– 1 żółta papryka
– 2 pomidory
– 1 czerwona cebula
– ½ świeżego ogórka
– kiełki lucerny
– 5 łyżek ziaren słonecznika
Dressing:
– sól, pieprz
– 5 łyżek oleju sezamowego
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Pomidory, paprykę, ser feta kroimy w kostkę.
Cebule kroimy w piórka, a ogórka w półplasterki.
Umytą roszponkę kładziemy do miski, dodajemy ser feta, paprykę, pomidorki, ogórka, kiełki lucerny oraz słonecznik. Mieszamy.
W miseczce łączymy olej sezamowy z solą i pieprzem. Mieszamy.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i podajemy.
Ta sałatka z roszponką, ogórkiem, papryką, pomidorem, słonecznikiem, kiełkami, serem feta z pysznym dressingiem to istna uczta dla oczu i przysmak dla kubków smakowych. Połączenie świeżych warzyw z roszponką i serem feta to pyszne połączenie zdrowych składników, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Idealna i szybka sałatka, którą możemy wykonać w ciągu tygodnia.