Sałatka z rukolą, burakami i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z rukolą, burakami i serem feta. Łatwa, zdrowa sałatka z buraczkami, serem feta, rukolą i pestkami dyni. Idealna lekka sałatka na ciepłe dni lub weekendową imprezę! Wykonanie tej sałatki zajmie kilka minut. Sałatka z rukola, burakami i serem feta smakuje fantazyjnie. Jest to porywająca i aromatyczna sałatka, która imponuje wspaniałym smakiem. Sałatka z rukolą i burakiem jest hitem.
Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do diety. Pozytywnie wpływa na układ kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, sód.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 średniej wielkości buraki
– 1 opakowanie rukoli
– 50 g pestek dyni
– 1 opakowanie sera feta
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz
– 4 łyżki oleju
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Do piekarnika wkładamy buraki i pieczemy je przez 30 minut. Wyciągamy je i odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone buraki przekładamy do miski, dodajemy umytą rukolę i pokruszony na kawałki ser feta. Zawartość miski polewamy octem balsamiczny, olejem i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Pikantna rukola, chrupiące pestki dyni, pokruszona feta i łatwy sos to wszystko tworzy idealną lekką sałatkę. Jeśli szukamy sposobu na zjedzenie większej ilości braków to ten przepis jest idealny! Ta sałatka prezentuje żywe kolory i skoncentrowaną ziemistą słodycz buraków, świeżą rukolę oraz chrupkość dyni – połączenie sprawia, że będziemy prosić o dokładkę!