Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami. Sałatka z suszonymi pomidorami i rukolą wymaga tylko kilku kluczowych składników do jej przygotowania i jest powlekana oliwą z oliwek. Sałatka jest pełna pestek słonecznika, rukoli, suszonych pomidorów, oliwek i kulek sera mozzarella. Sałatka jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu. Sałatka idealna na śniadanie, dodatek do obiadu lub kolację. Szybko, smacznie i bardzo zdrowo!
Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do diety. Pozytywnie wpływa na układ kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, sód.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie rukoli
– 1 opakowanie kulek sera mozzarella
– ½ słoiczka czarnych oliwek
– 150 g suszonych pomidorów
– 3 garście słonecznika
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Słonecznik podsmażamy na suchej patelni.
Rukolę myjemy, pomidory suszone i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, dodajemy podsmażony słonecznik i kulki mozzarelli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy sałatkę. Gotowe.
Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków. Sałatka z rukoli jest lekka i świeża. Idealny dodatek do grilla.