Sałatka z ryżem i tuńczykiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z ryżem i tuńczykiem. Jest to bardzo popularna sałatka i przez każdego bardzo lubiana, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem na sałatkę z tuńczykiem i ryżem, a może tylko przypomnieć o jej istnieniu! Jest ona prosta w wykonaniu, ale smakuje wyśmienicie. Jest to zdrowa sałatką, którą śmiało możemy zapakować do pudełka i mamy smaczny i zdrowy lunch w pracy.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki ryżu
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– 1 mała puszka kukurydzy
– 1 papryka czerwona
– 3 ogórki konserwowe
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Z tuńczyka odlewamy wodę i przekładamy go do miski, kukurydzę odsączamy na sitku i dodajemy do ryby. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy dokładnie. Sałatka gotowa. Pełna smaku i chrupkości. Sałatka z ryżem i tuńczykiem tworzy zdrowy i pyszny posiłek w ciągu tygodnia, kiedy jesteśmy zabiegani.