Sałatka z rzodkiewką i kiełkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z rzodkiewką i kiełkami. Nie ma nic lepszego niż dodatek do obiadu w formie świeżej, pysznej i lekkiej sałatki rzodkiewką i kiełkami, z dodatkiem sezamu. Jest to wspaniale, orzeźwiająca i super zdrowa sałatka, którą może być doskonałym dodatkiem do ryb, drobiu czy grilla, a nawet do smacznego omleta. Ta sałatka podkreśla naturalny i świeży smak warzyw, które warto wprowadzić do diety. Pamiętaj, że warzyw nigdy nie jest za dużo w diecie i warto dodawać je do każdego posiłku.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 pęczki rzodkiewki
– 1 łyżka ziaren sezamu
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 1 łyżka syropu z agawy
– kiełki lucerny
– 1 łyżka octu ryżowego
Umyj dokładnie rzodkiewkę i pokrój na połówki lub ćwiartki.
W miseczce wymieszaj olej, ocet ryżowy, sól, pieprz i syrop z agawy.
Sosem polej rzodkiewkę, wymieszaj, następnie posyp sezamem i kiełkami lucerny.
Podaj.
Urocza i niezwykle łatwa do przygotowania sałatka z rzodkiewką i kiełkami z odrobina ziaren sezamu z prostym dressingiem na bazie octu ryżowego, oleju i syropu z agawy. To co wyróżnia tą sałatkę jest to jej wyrazisty smak, rzodkiewka jest naturalnie ostra i wspaniale komponuje się z łagodnym smakiem kiełków lucerny. Sałatka ta znakomicie się sprawdzi na wynos i jest idealnym dodatkiem do grilla i drugiego dania. Rzodkiewka, która delikatnie chrupie i cudownie smakuje, aż chce się jeść!