Sałatka z selerem naciowym, jajkami i papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z selerem naciowym, jajkami i papryką. Prosta w przygotowaniu sałatka ze świeżych warzyw, idealna do pracy bądź na kolację. Przygotowanie jej nie zajmie wiele czasu, a będziecie zachwyceni końcowym efektem.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralane to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 jajek
– 3 łodygi selera naciowego
– 2 słodkie papryki
– pęczek szczypiorku
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– cebula czerwona
Jajka gotujemy na twardo.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, seler naciowy kroimy w cieniutkie paseczki. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Następnie kroimy w małą kostkę i przekładamy ją do warzyw. Jajka kroimy w ósemki i dodajemy je do pozostałych składników. Przyprawiamy i mieszamy.
Jogurt przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niego posiekany szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę jajeczną i gotowe.
W ten prosty sposób możemy cieszyć się smaczną sałatką, która idealnie będzie pasowała na uroczystość bądź jako zdrowa kolacja.
Smacznego.
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, JAJKAMI I PAPRYKĄ!