Sałatka z serem feta i ciecierzycą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z serem feta i ciecierzycą. Sałatka wypełniona chrupiącym ogórkiem, soczystymi pomidorami, wspaniałym serem feta oraz ciecierzycą. Sałatka polana świeżym sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatka z serem feta i ciecierzycą jest łatwa do przygotowania. Jest idealna do lunchboxu. Wyśmienita przekąska do pracy bądź na uczelnię. Sałatka zapakowana w białko pozostawia uczucie sytości na wiele godzin. Ta prosta sałatka z ciecierzycą i serem feta idealnie przechowuje się w lodówce. Bez względu na pogodę panującą na zewnątrz sałatka wprowadza nas w stan letniego spokoju.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie sera feta
– 1 puszka ciecierzycy
– ¾ ogórka
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
– pęczek natki pietruszki
Sos:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 ½ łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz
Ciecierzycę odsączamy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Pomidorki kroimy na połówki,
Ogórka, cebulę i ser feta kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki siekamy.
Pokrojone warzyw przekładamy do miski, dodajemy ciecierzyce.
Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy dokładnie.
Piękna, kolorowa sałatka, która smakuje wyśmienicie. Może nam posłużyć jako lekki posiłek na kolację lub jako zdrowa przekąska. Wspaniale się sprawdza na wynos, dzięki czemu nie będziemy mili pokusy na podjadanie.