Sałatka z serem feta i jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z serem feta i jabłkiem. Pyszna sałatka z warzywami, posiekanym jabłkiem, serem feta i chrupiącymi orzechami i to wszystko polane sosem słodko pikantnym. Jest to przepis na sałatkę tygodnia, ponieważ bez dużego nakładu czasu wykonamy coś pysznego i zdrowego. Zaledwie kilka składników, a efekt końcowy jest fanatyczny.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Na sałatkę:
– 90 g mieszanki młodych listków
– 2 jabłka
– 1 opakowanie sera feta
– 100 g orzechów włoskich
Sos:
– 1 łyżka miodu
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz
– 3 ząbki czosnku
– sok z ½ limonki
Miks młodych listków myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski.
Jabłka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z serem feta.
Orzechy podsmażamy na suchej patelni.
Pokrojone jabłka, ser feta i orzechy przekładamy do miski. Mieszamy.
Teraz przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy musztardę, miód, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy zawartość miseczki. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Mieszamy dokładnie.
Sałatka jest gotowa.
Sałatkę śmiało możemy przechowywać w lodówce. Jest idealna na wynos.
Smacznego!