Sałatka z serem halloumi i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z serem halloumi i warzywami. Nie ma nic bardziej smacznego jak sałatka z grillowanym serem halloumi i świeżymi, chrupiącymi warzywami. Wszystko co najsmaczniejsze połączonej i najzdrowsze jest w jednej misce. Ta sałatka jest tak smaczna, że nie można się jej oprzeć i można ją jeść, jeść i jeść…bez opamiętania! Fantastyczny pomysł na lekką sałatkę na kolację.
Ser Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie sera halloumi
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 sałata rzymska
– biała część pora
– 1 słoiczek oliwek
– 4 pomidorki
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Ser halloumi kroimy w kostkę i grillujemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Sałatę rzymską kroimy drobno, pora kroimy w pół krążki, pomidory na ćwiarteczki, cebulę czerwoną kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy drobno, oliwki kroimy w krążki.
Pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie jeszcze raz mieszamy. Sałatka gotowa.
Lekka, chrupiąca i bardzo smaczna!