Sałatka z truskawkami, mango i awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z truskawkami, mango i awokado. Sałatka ta jest pełna świeżości, jest prosta w przygotowaniu i idealna na lato! Sałatka jest nie tylko wspaniała dzięki soczystym owocom ale jest też bardzo smaczna, każde ugryzienie wywołuje uśmiech na twarzy. Dodatek owoców do sałatki sprawia, że wygląda bardzo apetycznie i dodają doskonałej ilości słodyczy. Dodanie awokado do sałatki jest zawsze dobrym pomysłem. Kremowe kawałki awokado doskonale komponują się z soczystymi truskawkami i mango!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dojrzałe awokado
– 100 g świeżych truskawek
– ½ czerwonej cebuli
– ½ dojrzałego mango
– 1 papryka zielona
– sok z limonki
– 1 łyżka miodu
– kolendra lub pietruszka do posypania
– sól
Awokado, mango truskawki, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce.
Do małej miseczki wlewamy świeżo wyciśnięty sok z limonki i dodajemy miód i sól. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Sałatka jest gotowa w mgnieniu oka!
Sałatka jest świetną opcją na lunch lub kolację. Gdy jest zbyt gorąco by jeść a nawet gotować, więc ta sałatka jest idealna jako lekki posiłek.