Sałatka z tuńczykiem i awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Zdrowa, soczysta pełna niesamowitych smaków sałatka, ale także znajdziemy w niej zdrowe tłuszcze, białko i masę składników odżywczych. Czy to śniadanie, czy kolacja, szybka przekąska sałatka z tuńczyka i awokado jest wspaniałym rozwiązaniem gdy nas złapie głód. Nie potrzebujemy dużo czasu by wykonać tą odżywczą sałatkę, wystarczy składniki wsypać do miski, wymieszać i gotowe. Bez gotowania, bez pieczenia, surowe i zdrowe warzywa.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka tuńczyka w wodzie
– 1 awokado
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– pół dużego ogórka
– 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
Odlewamy wodę z tuńczyka i przekładamy go do miski.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, awokado także kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy drobno. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa.
Możemy cieszyć się nią w domu, w pracy, w szkole. Zdrowy posiłek nie musi być nudny i ta sałatka jest tego przykładem.