Sałatka z tuńczykiem, selerem i groszkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z tuńczykiem, selerem i groszkiem. Sałatka z tuńczykiem, groszkiem, selerem, makaronem i jogurtem naturalnym jest szybka, zdrowa i stanowi posiłek dla całej rodziny. Groszek wspaniale równoważny smak ostrej cebuli w sałatce oba warzywa nadają różnorodność smaków za każdym kęsem. Ta prosta sałatka z tuńczykiem i makaronem idealnie nadaje się do pudełeczka lub świetnie komponuje się z kanapką. Sałatka z tuńczykiem i makaronem to naprawdę niedrogi przepis. Dodanie puszki tuńczyka do sałatki z selerem, makaronem i groszkiem oraz cebulą nadaje jej dużo smaku, witamin, minerałów oraz białka.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łodygi selera
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka groszku
– 2 garście makaronu
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę siekamy drobno, seler kroimy w paseczki, warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy odsączony groszek, ugotowany makaron i odsączonego tuńczyka. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jogurt naturalny. Ponownie mieszamy.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem gotowa jest w kilka minut. Sądzę, że przepis na tą sałatkę stanie się faworytem wśród sałatek.