Sałatka z tuńczykiem z makaronem i fasolą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z tuńczykiem z makaronem i fasolą. Ta sałatka z makaronem, z tuńczykiem, z fasolą, pomidorami, jajkiem, chrupiącą cebulą polana pysznym sosem na bazie octu balsamicznego. Tyle zdrowej dobroci w jednej miseczce! Jest to pyszna i sycąca sałatka z makaronem i tuńczykiem! Tego typu sałatki są fantastyczne, możemy wykonać je z wyprzedzeniem, śmiało możemy zapakować do lunchboxa. Więc kiedy szukamy łatwego i szybkiego przepisu na sałatkę to ta sałatka jest idealna!
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 puszka białej fasoli
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– 5 pomidorków
– 1 czerwona cebula
– 3 jajka
– szczypiorek
– sól, pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
Jajka gotujemy na twardo.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy z zalewy.
Fasolę przekładamy do miski, dodajemy ugotowany makaron i jajka pokrojone na ćwiarteczki. Cebulę kroimy w piórka, pomidory na większe kawałki. Warzywa przekładamy do miski.
W miseczce łączymy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Mieszamy i polewamy sałatkę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Szybka, smaczna i zdrowa sałatka idealna na wynos! Ta kolorowa sałatka stanowi satysfakcjonujący posiłek.
Życzę smacznego!