Sałatka ze śledziem, ogórkiem i ziemniakami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka ze śledziem, ogórkiem i ziemniakami. Jest to przepyszna sałatka śledziowa, która może okazać się idealną kolacją lub postnym obiadem. Wystarczy połączyć kilka składników i sałatka gotowa. Jest to niezwykły przepis, który podbija kubki smakowe.
Śledzie są doskonałym uzupełnieniem diety, są łatwo dostępne i bardzo zdrowe, więc powinniśmy po nie sięgać nie tylko od święta. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Wspomagają odporność organizmu. Zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają pamięć i koncentrację, bardzo dobrze wpływają na wzrok, mają działanie przeciwdepresyjne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne zawarte w śledziach to: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód, magnez. Zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g młodych, małych ziemniaków
– 4 ogórki kiszone
– kilka gałązek świeżego koperku
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 jabłka
– 1 czerwona cebula
– 4 matiasy
– sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i w całości gotujemy.
Ogórki kiszone, jabłka, cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Matiasy kroimy w duże kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce. Dodajemy jogurt, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Gotową sałatkę przyozdabiamy gałązkami koperku.
Szybka, smaczna i zdrowa sałatka nie tylko od święta.
Smacznego.