Sernik czekoladowy na zimno.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik czekoladowy na zimno. Jest to przepis na sernik bez pieczenia, pełny gorzkiej czekolady i robi się go w miarę prosto. Sernik jest niezbyt słodki i idealnie komponuje się do popołudniowej kawy bądź herbaty, chociaż z dodatkiem owoców też smakuje wybornie, np z dodatkiem truskawek! Czekolada i truskawki tworzą najlepszy duet.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 25 herbatników pełnoziarnistych
– 1 łyżeczka kakao
– 5 łyżeczek masła
Masa serowa:
– 800 g twarogu półtłustego
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 łyżeczka wanilii
– 4 szklanki kremówki 30%
– 1 opakowanie żelatyny
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka migdałowego
Herbatniki wkładamy do robota kuchenne i rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło rozpuszczamy i dodajemy do herbatników, wsypujemy kakao. Ponownie włączamy robot kuchenny i czekamy, aż składniki się dobrze połączą.
Gotowy spód przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki.
Twaróg wkładamy do miski i dodajemy erytrytol oraz wanilię. Miksujemy.
Kremówkę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Do gorącej kremówki wsypujemy powoli żelatynę. Mieszamy dokładnie. Powoli wlewamy kremówkę do masy serowej, kontynuujemy miksowanie.
Gotową masę serową rozdzielamy na 4 miseczki:
– 1 miseczka – 3 szklanki masy serowej
– 2 miseczka – 2 ½ szklanki masy serowej + 2 łyżeczki rozpuszczonej czekolady
– 3 miseczka – 2 szklanki masy serowej + 4 łyżeczki rozpuszczonej czekolady
– 4 miseczka – 1 szklanka masy serowej + 5 łyżeczek rozpuszczonej czekolady
W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę z mlekiem.
Do miseczek drugiej, trzeciej i czwartej wlewamy rozpuszczona czekoladę. Dokładnie mieszamy zawartość by czekolada równomiernie się rozprowadziła.
Wyciągamy spód z lodówki i wylewamy zawartość pierwszej miseczki (masa bez czekolady), następnie wylewamy na środek zawartość miseczki nr dwa, dalej postępujemy tak samo, czyli na środek wylewamy zawartość miseczki nr trzy i na koniec miseczka nr cztery.
Tortownice wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach możemy zajadać się cudownie zdrowym, smacznym i czekoladowym sernikiem, który spełni nasze najśmielsze oczekiwania co do ciasta.