Sernik dyniowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik dyniowy. Jasne, że klasyczny sernik jest pyszny! A sernik dyniowy?! Jest to sernik godny polecenia. To idealny jesienny deser. Ten sernik oferuje pyszne puree z dyni oraz kremowe, delikatne nadzienie, cudownie przyprawione. Sernik daje nam wspaniałą rozkosz podczas jedzenia, nawet po obfitym obiedzie każdy znajdzie miejsce by skusić się na kawałeczek sernika. Jedyną trudną rzeczą w tym serniku jest czekanie aż zastygnie abyśmy mogli go zjeść!
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 200 g herbatników
– 3 łyżki kakao bez cukru
– 100 g masła
Masa serowa:
– 1 kg twarogu
– 700 g puree z dyni
– 1 szklanka erytrytolu
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżka przypraw do ciasta dyniowego
– 1 szklanka jogurtu greckiego
Puree z dyni. Dynie myjemy i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce do pieczenie, skórką do dołu. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy dynię przez 30 minut. Upieczoną dynię odstawiamy do ostudzenia i obieramy ze skórki. Następnie za pomoc blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.
Przed wykonaniem sernika pamiętajmy aby produkty miały temperaturę pokojową. Uzyskamy gładki sernik bez grudek.
Herbatniki kruszymy i umieszczamy w robocie kuchenny, dodajemy kakao oraz rozpuszczone masło. Miksujemy do momentu aż masa będzie dobrze połączoną ze sobą.
Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę na spód. Mocno dociskamy.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy spód przez 10 minut.
Tortownicę owijamy bardzo dokładnie w folię aluminiową.
Do miski wkładamy zmielony dwukrotnie twaróg, jogurt grecki, puree z dyni, wanilię, cynamon i wsypujemy erytrytol za pomocą miksera łączy zawartość do momentu aż się połączą. Następnie wbijamy jajka pojedynczo i dodajemy przyprawę do ciasta dyniowego. Miksujemy do momentu aż jajka połączą się z masą serową.
Masę serową przelewamy na upieczony spód. Wyrównujemy. Tortownicę wkładamy do większej blachy i nalewamy gorącej wody tak na wysokość 2 – 3 cm. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy sernik przez 60 – 70 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, sernik zostawiamy w piekarniku na kolejną godzinę. Następnie przekładamy sernik do lodówki i zostawiamy go tam na minimum 8 godzin.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Kąpiel wodna nadaje sernikowi ładny, gładki wygląd, pomaga w zapobieganiu pęknięć.
Pamiętajmy by nie miksować przesadnie masy serowej, zbyt duża ilość powietrza może doprowadzić do pęknięć i spowoduje wzrost sernika a następnie jego opadnięcie. Nie pomijajmy kąpieli wodnej.
Nadeszła jesień i jesteśmy w szalonym tempie aby upiec wszystkie jesienne smakołyki. Jednym z nich może być delikatny, kremowy jednocześnie puszysty sernik. Ten łatwy przepis na sernik dyniowy pozwala uzyskać gładki i kremowy sernik pełen smaku dyni i cynamonu. Sernik możemy udekorować bitą śmietaną, sosem karmelowym lub polać gorzką czekoladą chociaż sernik bez dodatków także smakuje dekadencko. Najlepsza uczta na jesienne dni i idealny sernik na świąt lub inne okazje.