Sernik Izaura.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik Izaura. Jest to pyszne i ładnie wyglądające ciasto. Znakomite połączenie kakaowego spodu i sernika. To ciasto jest idealne na Święta, a także na spotkania rodzinne. Cóż za smak i wracać do tego przepisu. Chociaż składniki tego sernika są proste jest on onieśmielający. Idealny sernik na Boże Narodzenie. Jest to znakomity sernik z lat 80.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Post sponsorowany przez @hempkingeu i @biowen.eu
Składniki jakie będą potrzebne:
Spód:
– 1 ½ szklanki mąki
– 1 szklanka erytrytolu
– 3 łyżki Bio kakao Biowen
– 1 kostka masła
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 4 jajka
– 5 łyżek wody
Masa serowa:
– 700 g twarogu
– 4 jajka
– ¾ szklanki erytrytolu
– 100 g masła
Masło, erytrytol, Bio kakao, wodę i wanilię umieść w garnku i gotuj przez 5 minut. Odstaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek.
Żółta dodaj do ostudzonej masy kakaowej i dokładnie wymieszaj. Odlej ½ szklanki i odłóż na bok.
Białka ubij na sztywną pianę.
Do pozostałej masy kakaowej dodaj mąkę i proszek do pieczenia miksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.
Teraz zmiel twaróg dwukrotnie i dodaj pozostałe składniki, miksuj aż powstanie gładka, aksamitna masa.
Masę twarogowa delikatnie przełóż na masę kakaową.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 60 minut.
Gdy czas pieczenia minie, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto by ostygło.
Wyciągnij sernik z piekarnika i następnie polej ciasto płynną masą kakaową, którą wcześniej odlałaś do szklanki.
Smacznego.
Robienie sernika jest łatwiejszy niż myślisz! Przygotuj sernik Izaura na kakaowym spodzie by zachwyci gości i domowników tym pysznym sernikiem. Ten sernik jest super gładki, idealnie słodki z dodatkiem kakao smakuje rewelacyjnie. Kochasz serniki? Jeśli tak to sernik Izaura będzie pysznym powrotem do smaku dzieciństwa.