Sernik kawowy na zimno.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik kawowy na zimno. Pyszna propozycja na sernik bez pieczenia. Sernik, który wypełniony jest kawą i na końcu zwieńczony pysznym ganache. Ten przepis na sernik kawowy na zimno okaże się oszałamiającym smakiem na naszym stole. Sernik, kawa i gorzka czekolada! Wow! Nowy faworyt wśród serników. Smak kawy w delikatny sposób uderza w nasze kubki smakowe, oczywiście w pozytywny sposób. Następnie gładkie ganache i delikatna masa z twarogu. Poezja smaku i aromatu.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 250 g herbatników pełnoziarnistych
– 3 łyżki kakao
– ½ łyżeczki espresso w proszku
– 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
– 400 g gorzkiej czekolady
– 1½ łyżeczki espresso w proszku
– 500 g twarogu (może być w wiaderku)
– 200 g erytrytolu
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 250 ml śmietany kremówki
Ganache:
– 1½ szklanki śmietany kremówki
– 220 g gorzkiej czekolady
– 60 g masła
– 1 łyżeczka espresso w proszku
Herbatniki wkładamy do robota kuchennego i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy drobne kawałki, następnie dodajemy kakao, rozpuszczone masło i espresso. Ponownie włączamy robot kuchenny i czekamy aż masa dobrze połączy się ze sobą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy ciastem. Pamiętajmy by dokładnie dociskać, by masa się zbiła ze sobą. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Przechodzimy do wykonania masy serowej. W wodnej kąpieli rozpuszczamy gorzką czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na bok.
Do miski wkładamy zmielony twaróg i dodajemy erytrytol, espresso i kakao. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy wanilię oraz śmietanę kremówkę miksujemy. Na koniec wlewamy czekoladę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Tortownice wyciągamy z lodówki i wylewamy masę serową. Wyrównujemy. Sernik wkładamy ponownie do lodówki na minimum 8 godzin.
Przechodzimy do wykonania ostatniego etapu czyli ganache. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do miski i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę. Garnek stawiamy na małym ogniu i czekamy aż śmietana się zagotuje. Ściągamy z ognia i zalewamy czekoladę, odstawiamy ją na 2 minuty a następnie mieszamy delikatnie do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Dodajemy masło i espresso. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników Odlewamy około pół szklanki ganache a resztę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Odłożone ganache czekamy aż zgęstnieje (dla przyspieszenia gęstnienia także możemy je umieścić w lodówce). Gdy ganache zgęstnieje wkładamy je do rękawa cukierniczego i dekorujemy.
Sernik kroimy ostrym nożem wycierając nóż po każdym cięciu.
Sernik przechowujemy w lodowce do 4 dni.
Ten wyjątkowy, kremowy sernik na zimno na pysznym kakaowym spodzie z herbatników, cóż za smak i mieszanina warstw. To dekadencki deser idealny dla miłośników kawy, czekolady oraz serników. Mając na uwadze to połączenie to kwestia czasu i będziemy delektować się smakiem porannej kawy z kremowym sernikiem.