Sernik królewski.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik królewski. Ten sernik zachwyci każdego, ponieważ jest cudownie słodki ma dwie cudowne warstwy uzupełniające się wzajemnie. Masa z twarogu i kakaowy spód oraz kruszonka tworzą ten pyszny sernik. Sernik to ulubiony deser mojej rodziny. Choć składniki sernika są proste, wykonanie go może być troszkę onieśmielające, ale zapewniam Cię, że sernik królewski zawsze się udaje. Nie szukaj dalej przepisu na sernik, ten królewski deser będzie idealnym rozwiązaniem na każdą imprezę, święta i niedzielę. Rozkoszuj się już dziś tym pysznym sernikiem.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie są potrzebne:
Spód:
– 400 g mąki pszennej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 żółtka
– 3 łyżki kakao
– 250 g masła
– 100 g erytrytolu
Masa serowa:
– 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
– 150 g erytrytolu
– 3 żółtka
– 6 białek
– 50 g rodzynek
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 cukier waniliowy
Jajka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Powstanie gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin.
W między czasie wykonaj masę serową.
Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj żółtka oraz erytrytol. Ucieraj do momentu aż się połączą. Dodawaj po łyżce twarogu i miksuj cały czas. Na koniec wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodaj cukier waniliowy. Połącz.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę.
Gotową pianę przełóż do masy serowej, wsyp rodzynki.
Delikatnie wymieszaj łyżką.
Blachę o wymiarach 23×34 cm posmaruj tłuszczem i rozwałkuj jedną część schłodzonego ciasta i wyłóż nim spód blachy.
Wlej delikatnie masę serową, wyrównaj delikatnie.
Z lodówki wyciągnij drugi kawałek ciasta kakaowego i zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż delikatnie na wierzchu sernika.
Piekarnik nastaw na 180°C i umieść blachę w piekarniku.
Piecz przez 70 – 80 minut.
Po upieczeniu sernika uchyl drzwiczki i postaw sernik królewski w piekarniku na koleje 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij go i odstaw by całkowicie ostygł.
Sernik królewski przed podaniem należy schłodzić w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Tak samo go przechowuj.
Sernik królewski śmiało możesz przygotować z wyprzedzeniem, bo smakuje najlepiej następnego dnia.
Przygotowanie sernika jest zaskakująco proste. Najtrudniejsze jest czekanie, aż sernik ostygnie i będzie idealny do konsumpcji. Każdy z nas potrzebuje idealnego przepisu na sernik. Na moim blogu znajdziesz ich sporo, ponieważ jestem ich wielką fanką i ciągle poszukuję nowych smaków na sernik. Sernik lepszy niż z cukierni. Jest to sernik, który zawsze udaje się idealnie.