Sernik na zimno z ananasem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik na zimno z ananasem. Kremowy sernik z ananasem, pełen soczystego nadzienia, jest to sernik, który obowiązkowo powinien zagości na naszym stole. Ten sernik jest niezwykle orzeźwiający, a co więcej, nie wymaga pieczenia i jest niesamowicie łatwy do zrobienia. Jeśli kochamy łatwe przepisy i serniki bez pieczenia, ten sernik z ananasem okaże się znakomitym wyborem. Przygotowanie tego pysznego sernika na zimno zajmie dosłownie kilka minut, a później wystarczy go schłodzić w lodówce. Chrupiący spód, soczysty ananas, kremowa konsystencja – idealny sernik na lato!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Ananas jest pięknym, soczystym, aromatycznym, o doskonałym smaku i o niesamowitych właściwościach leczniczych owocem. Ananas jest owocem wspomagającym odchudzanie. Dzięki zawartości bromeliny ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wspomaga procesy przemiany materii, co jest zaletą w okresie odchudzania. Witaminy zawarte w ananasie to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 300 g herbatników pełnoziarnistych
– 200 g masła
Nadzienie serowe:
– 1 kg twarogu
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 500 g ananasa z puszki
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Twaróg wyciągamy z lodówki by miał temperaturę pokojową.
Ananasa wyciągamy z puszki i kładziemy go na sitku by pozbyć się soku.
Herbatniki wkładamy do robota kuchennego i miksujemy do momentu aż uzyskamy drobne okruszki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Łączymy jeszcze przez chwilkę.
Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ¾ herbatników, dociskamy mocno na spód. Resztę herbatników odkładamy na bok.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno.
W osobnej misce ubijamy zmielony twaróg, następnie dodajemy erytrytol i wanilię kontynuujemy miksowanie do momentu aż twarogu uzyska kremową konsystencję.
Odcedzonego ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy twarogowej dodajemy takaż ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy i posypujemy mieszanką z herbatników.
Blaszkę wkładamy do lodówki na całą noc.
Ten sernik z ananasem na zimno jest cudownie słodki i kremowy. Puszysty sernik, który jest nieodparcie dobry! Szczególnie warto go zrobić w cieplejsze miesiące, kiedy unikamy włączania piekarnika. Jest to deser idealny na każdy dzień tygodnia. Świetny deser, który wszystkim smakuje.