Sernik na zimno z mango i galaretką.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik na zimno z mango i galaretką. Ten świeży, lekki, przewiewny sernik z mango i galaretką bez pieczenia to idealne uczczenie lata. Sernik ma lekką, kremową konsystencję a na wierzchu soczyste owoce mango i galaretka. Jest bogaty, kremowy, zdrowy, co czyni go idealnym sernikiem na kolejny letni dzień! Ten sernik bez pieczenia jest bardzo łatwy do zrobienia i wygląda imponująco na stole. Jest to sernik bez twarogu, bez jajek ale za to wypełniony jest pysznym mleczkiem kokosowym, jogurtem greckim i to czyni go bardzo wyjątkowym deserem.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Składniki jakie będą potrzebne:
Spód:
– 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Masa:
– 800 g jogurtu greckiego
– 150 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 400 g mleczka kokosowego z puszki
– 5 g żelatyny
– 120 ml gorącej wody
Wierzch:
– 1 galaretka żółta
– 300 ml gorącej wody
– 1 mango
Mleczko kokosowe wsadź do lodówki na 24 godziny.
Tortownica o średnicy 24 cm.
Spód tortownicy wyłóż biszkoptami.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odłóż na bok.
Jogurt grecki ubij z erytrytolem i wanilią.
W osobnej misce ubij mleczko kokosowe ( wodę z puszki odlać do szklanki).
Połącz jogurt grecki z mleczkiem kokosowym, miksując wlej żelatynę.
Gotową masę delikatnie przełóż na biszkopty.
Tortownicę wsadź do lodówki na 2 godziny by masa zastygła.
W ciepłej wodzie rozpuść galaretkę.
Mango pokrój w kostkę.
Na wierzchu sernika rozłóż kostkę mango i zalej tężejącą galaretką.
Wsadź do lodówki na całą noc.
Ten sernik z mango i galaretką składa się z łatwego spodu, który wykonasz z biszkoptów, zwieńczony kremową masą z jogurtu greckiego i mleczka koksowego a całość wykończona galaretką i soczystym mango. Całość sprawia, że sernik jest nie tylko imponujący, ale i bardzo pyszny. Jest to przepis bez pieczenia, więc nie musisz włączać piekarnika, aby cieszyć się tym aksamitnym sernikiem. Jeśli tak jak ja lubisz serniki, powinnaś sprawdzić ten przepis jak najszybciej.